Beauvechain

“Belgiumtól néhány ezer kilométerre, egy egykoron békés és virágzó országban a lázadó erők és szervezett bűnözői csoportok már évek óta próbálják terrorcselekményekkel, emberrablásokkal és etnikai tisztogatásokkal megdönteni a demokratikusan megválasztott kormány hatalmát. Amikor a nemzeti biztonsági erők többé már nem voltak képesek megakadályozni, hogy a lázadó és bűnözői erők kiterjesszék destabilizáló befolyásukat nem csak az országban, de a szomszédos országokban is, a kormány az Egyesült Nemzetek Szervezete segítségét kérte. Az ENSZ Biztonsági Tanács felkérése alapján Belgium és további számos NATO szövetségese fegyveres erőkkel járult hozzá az ország békéjének helyreállításához és megerősítéséhez.

A Belga Szárazföldi Komponens egységei kiképzési segítséget nyújtanak a nemzeti biztonsági erők számára, hogy felvegyék a harcot a békét és stabilitást fenyegető lázadó erőkkel. További szárazföldi és légi egységek erők megóvása (Force Protection) képességet és további támogatást nyújtanak. A légieszközöket biztosító NATO szövetségesek között megtalálhatjuk Franciaországot és Hollandiát.

A belga erők a Beauvechain Légibázis területén települtek. A jelenlevő légieszközök F-16-os harcászati repülőgépekből, A109BA többcélú helikopterekből és B-Hunter pilóta nélküli repülőgépből állnak. A parancsnokság védelmét a 2. Kommandó Zászlóalj látja el. A felderítő és megfigyelő eszközöket a zászlóalj ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) képessége biztosítja a nappali és infravörös képességgel rendelkező PANDUR felderítő és megfigyelő harcjárművek révén. Egy másik szárazföldi egység előretolt légiirányító képességet (Forward Air Controller – FAC) és egy MPPV FAC járművet bocsátott a parancsnokság rendelkezésére.

A lázadó erők egyre gyakrabban támadják meg a légibázist. A lázadó erők ekkor rakéta kilövésekkel újabb támadást hajtanak végre, amely azzal fenyeget, hogy legyőzik a parancsnokság védelmét ellátó erőket.

A támadás megállítása érdekében két F-16-os földi támogató repülőgépet (Ground Close Air Support – GCAS) indítanak. Egy B-Hunter a környező légtérben járőrözik, megfigyelve a légibázist, és nyomon követve a földön kialakult helyzetet. Amikor a helyzet tovább romlik, légitámadást indítanak a saját objektumok védelme és az őket fenyegető ellenséges erők megsemmisítése érdekében.”

Ez a rövid, a valóságtól nem is annyira távol álló forgatókönyv szolgáltatta alapját a Beauvechain Légibázison a Belga Légierő 100. évfordulója alkalmából végrehajtott élő gyakorlatnak. A gyakorlat így lehetőséget adott arra, hogy ne csak a légieszközöket, hanem a haderő összfegyvernemi képességeit is bemutassák. Az esemény fontosságát jelzi az is, hogy a belga haderő alakulatain túl francia, holland, angol és NATO eszközök is részt vettek a gyakorlaton.

Persze Belgium sem adta volna önmagát, ha az előző napok 32 fokos nyári időjárása után nem köszöntötte volna az évfordulót egy kiadós záporral.

20130906_Beuvenchain

Amíg a meghívottak a hangárban várakoztak, lehetőség nyílt megnézni a kiállított Sopwith F.1 Camel típusú repülőgépet, amellyel egykoron a belga légierő ásza repült, illetve a “Farman-től a Mirage-ig” címet viselő fotókiállítást, amely betekintést engedett a belga légierő komponens életébe, műveleti szerepvállalásaiba.

Nemo me impune lacessit - Senki sem támadhat meg büntetlenül
Nemo me impune lacessit – Senki sem támadhat meg büntetlenül

Nemo me impune lacessit – Senki sem támadhat meg büntetlenül

A felszállópálya közelében kialakított táborban a forgatókönyvnek megfelelően zajlik az élet, amikor hirtelen robbanások zavarják meg a csendet. A tábor felbolydul, felhangzik a támadást jelző sziréna, mindenki elfoglalja az előre kijelölt védelmi posztját. Az GCAS szolgálatot ellátó F-16-os vadászgépek a riasztás vétele után 15 percen belül felsorakoznak a felszállópálya elején, utánégetővel felszállva, földközeli magasságon gyorsítanak, majd meredek emelkedővel 4000 méterre emelkednek, így kerülve el egy esetleges rakétatámadást.

Valahol az országban:

A légicsapás első ütemében az F-16-osok lézer- és GPS vezérelt bombákkal. valamint 20 mm-es gépágyújukkal elpusztítják a lázadók által nemrég elfoglalt repülőtér radarjait, föld-levegő rakétarendszereit, kommunikációs létesítményeit, lőszerraktárait és az utánpótlási vonalakat.

A parancsnokságot folyamatosan tűz alatt tartják a lázadó erők, ezért a belga biztonsági erők légitámogatást kérnek. A készenlétben álló F-16-osok először erődemonstrációval (Show of Force) – alacsony magasságon nagy sebességgel történő áthúzással – kísérlik meg a lázadók megfélemlítését. Mivel ez nem jár a kívánt hatással, az erődemonstrációt kinetikus lépés (gépágyú) követi.

Miután az F-16-osok beavatkozása elérte a kívánt hatás és a lázadók visszavonultak, az első lépés a tábor védelmének megerősítése.

20130906_Beuvenchain-9

Először a különleges műveleti erők kerülnek bevetésre, akik ejtőernyővel ugranak ki egy Hercules szállítórepülőgépből. Őket további erők követik, akiket A109BA és Sea King helikopterekkel szállítanak a helyszínre a holland AH-64 Apache harcihelikopterek védelme alatt.

20130906_Beuvenchain-11

Utolsóként egy deszantszázad (Paratroopers) érkezik egy C-130H fedélzetén, amelyet a légijárőröző F-16-osok biztosítanak.

20130906_Beuvenchain-14

A készültséget adó GCAS F-16-osok már egy órája vannak a levegőben és üzemanyag utántöltésre van szükségük, hogy további 1-3 órán át folytassák készenléti küldetésüket. A vadászgépek légiutántöltését a holland Királyi Légierő KDC-10-es tankere hajtja végre.

20130906_Beuvenchain-21

A támadás teljes ideje alatt a támadó légitámogatást (Offensive Counter Air – OCA) folyamatosan segíti egy oltalmazó légitámogatás (Defensive Counter Air – DCA), amely a légifenyegetések ellen védelmet nyújtó járőr géppárból és gyors reagálású figyelmeztető (Quick Reaction Alert) repülőgépből áll. Egy E-3A Sentry légi korai előrejelző és irányító rendszer (Airborne Early Warning and Control System – AWACS) repülőgép biztosítja a DCA támogatást, amely folyamatosan nyomon követi a műveleti terület feletti légiforgalmat és vezeti a fenyegetést jelentő légieszközök elfogását.

20130906_Beuvenchain-23

Sajnos sebesültekről is jelentés érkezik. Amint azt a biztonsági helyzet megengedi, a parancsnok egészségügyi légikiürítést (Airborne Medical Evacuation – Air MEDEVAC) kér, amelyet a harcihelikopterek támogatása mellett egy A109BA helikopter hajt végre.

20130906_Beuvenchain-17

A gyakorlat nem csak a belga hadsereg meglévő képességeiből adott ízelítőt. A környező országokkal folytatott szoros katonai együttműködés egyik kiemelkedő példáját mutatta nem csak abban, hogy megjelentek a holland légierő légieszközei, hanem a jövőbe tekintés részeként áthúzott a francia légierő A400M szállítógépe, amelyből Belgium várhatóan 2019-ben kapja meg saját példányait, illetve a brit Királyi Légierő (RAF) NH90-es helikoptere, amely az Északi-tenger életmentőjét, a Sea Kinget váltja hosszú pályafutása után.

20130906_Beuvenchain-20

20130906_Beuvenchain-24

A gyakorlatot egy Alpha Jet kötelék zárta, amely a belga nemzeti színeket festette az égre, maga az ünnepség pedig statikus bemutatóval és hangárpartyval zárult.

20130906_Beuvenchain-25

[mbspremium slideshow=1 title=”Beuvenchain”]

Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *