Quantum of the Seas – Út az Ems folyón át II.

Annak ellenére, hogy a rossz idő miatt lemaradtam a Quantum of the Seas kihajózásáról, végre sikerült videókat találnom magáról a kihajózásról. A 18 tengeri mérföldes út nem mondható hosszúnak, azonban a Quantum of the Seas a Meyer Werft cég által épített legnagyobb hajó, és így az első ilyen méretű hajó, amely végighajózott a folyón. Csak emlékeztetőül a száraz számok: a hajó 348 m hosszú, 41 m széles, a merülése 8,5 m.

Az első videón Felix Srecko kapitány mondja el az út fontosabb elemeit.


 

Az első akadályt a gyár zsilipkapuja jelenti, amin a hajó valóban csak centiken múlik az átjutás, a hajó a zsilip oldalain felállított ütközőkön “végiggurulva” hagyta el a gyár kikötőjét. Ezután a hajó 3 csomós óránkénti sebességre (5,5 km/h) gyorsítva tolatott végig a folyón. A második akadályt a Weener-ben található vasúti híd jelentette, amelyet a kihajózás alkalmából szétszereltek, így a hajó 2 méteres térközzel haladhatott át. A harmadik kritikus pont, a közúti híd volt Leer-ben, amelyet a hajó áthaladásának idejére felnyitottak, de így is csak centiméterekkel fért át a Quantum of the Seas. Az utolsó akadály az Ems gát/zsilip, amely felnyitva 56 méteres átjárót biztosított a hajó számára.

A második videó time-lapse összefoglaló az útról, amely rövidsége ellenére is átadja, milyen izgalmakkal teli volt a hajó első útja a tengerig.

Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *