Quantum of the Seas

Miközben egymás után gyűröm le a Brüsszel-Papenburg közötti kilométereket, egy gondolat vetődik fel bennem: “Normális vagyok?” Normális vagyok, hogy 400 km-t autózok pusztán azért, hogy megnézzek és lefotózzak egy hajót? Hogy lefotózzam egy új hajóosztály zászlóshajóját? Megéri-e ennyit autózni, mikor csak kívülről és korlátozottan tudok majd fotózni? Noooormális? Tudom, hogy izgatott vagyok. Izgatott az út miatt, és izgatott, mert láthatom a legnagyobb hajót, ami valaha elkészült a Meyer Werft papenburg-i gyárában. Izgatott vagyok, mert talán látni fogom kifutni ezt a hatalmas hajót és láthatom a helyet, ahol testet öltött.

20140920-papenburg-119Az Ems folyó hídjához közeledve lelkesedésem a tetőfokára hág, és bár a kép nem adja vissza, de ez a bokorban bujdosó hajó betöltötte a látóteret. A parkolóhoz érve viszont választ kaptam az épelméjűségemet vitató kérdésre is. Igen, normális vagyok, vagy azon őrültek közé tartozom, akik hajlandók tenni azért, ami érdekli őket, ugyanis ez a látvány fogadott:

20140920-papenburg-113

20140920-papenburg-116Lakókocsik a parkolóban, láthatóan már napok óta táboroznak, hogy részesei lehessenek a hatalmas hajó indulásának. Vannak nálam is őrültebbek…

20140921-papenburg-142Mindent elfeledtet viszont a látvány. Kit érdekel a borult idő, az eső, a szél? Itt áll velem szemben a Quantum of the Seas, a Royal Caribbean társaság Quantum hajóosztályának zászlóshajója. Akárhonnan nézem, lenyűgöző és hatalmas. 348 m hosszú, 41 m széles. Bárhova nézünk, üvegablakok. Olyan, mintha oldalára fektettek volna egy felhőkarcolót. Ha meg akarnám számolni, akkor kiderülne, hogy az utasok részére 16 fedélzet áll rendelkezésére a 18-ból. Két ágyas elrendezésben 4.180 utast, összesen 4.905 vendéget tud elszállítani. Nekik 2090 kabin áll rendelkezésükre, amelyből 1571-nek van erkélye, 148 külső kabin, míg 375 kabin virtuális erkéllyel rendelkezik (részükre képernyőn vetítik a külső látványt).

Az utasok szórakoztatásáról többek között a Royal Theatre (1300 fő befogadó képességgel), a Music Hall (559 fő), a dodgemet és cirkusz iskolát is magába foglaló SeaPlex, és több szintes, 270 fokos panorámát biztosító Two70° gondoskodik.

A bátrabbak a tengereken először próbálhatják ki a North Start, amely egy üvegfalú kapszulában egyszerre 14 embert tud 100 méter magasba emelni. Akik pedig repülni szeretnének, azok kipróbálhatják a szabadesés szimulátort, a Ripcord by iFly-t. A kevésbé merészek pedig készíthetnek egy közös képet a magenta jegesmedvével…

20140921-papenburg-556

Ahogy a szakadó esőben az ember a hajót nézi, nem nehéz elképzelni, ahogy odabent majd zajlik az élet. A szórakozni vágyó felnőttek élvezhetik a Mammai Mia musical előadásait, a gyerekek a Dreamworks stúdió hőseivel tölthetik az időt, így elleshetnek néhány trükköt Madagaszkár pingvinjeitől, vagy audiencián vehetnek részt Julien királynál… Akik inkább a gasztronómia mélységiben szeretnének elmerülni, kipróbálhatják a hajón első ízben bevezetett Dynamic Dining koncepciót, amely alapján nem egy központi étteremben, hanem 5 étterem kínálata közül választhatnak vacsorát az utasok. Akik pedig valami többre, különlegesebbre vágynak, kipróbálhatják a különleges éttermeket, amelyek ajánlata között megtalálhatók Jamie Oliver ételkülönlegességei is.

A műszaki újításokra fogékonyak sem találnak kivetni valót a hajóban. Az új utasfelvételi és csomagkezelő rendszer mellett az egyik legkülönlegesebb a már fent említett Two70° látványvilága lesz. Nem csupán abban különleges a hely, hogy a hajó tatjáról gyönyörködhetnek a panorámában az utasok, hanem az ablakok 18 projektor segítségével 6×30 méteres “vászonná” alakíthatók, újabb és újabb világot teremtve a pihenni és szórakozni vágyóknak. Szintén különlegességnek és a világon egyedülállónak számít a robotokkal mozgatott képernyő rendszer (Roboscreens), amit fejlesztői nem kis szerénységgel a Mars járó robot után a bolygó legbonyolultabb szerkezetének tartanak.

 

 

És ha már robotoknál tartunk, a Bionic Bar-ban robotok készítik az utasok által rendelt italokat a SMART Experience keretében…

Felsorolni sem könnyű az újításokat és szolgáltatásokat, nemhogy átélni és élvezni mindezt. Egy biztos, legyen hajnal,

20140921-papenburg-11vagy napos, felhős idő…

20140921-papenburg-191a hajó lenyűgöző, és új élményekkel gazdagítja mindazokat, akik fedélzetére lépnek.

 

Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *